Proiecte

Proiecte

Aparuta in decembrie 2013, Asociatia Diaspora Galben-Albastra (ADGA) si-a definit filosofia in 7 puncte distincte, devenite linii principale de actiune in activitatea sa, respectand principiul de baza calauzitor definit atat de frumos de Albert Einstein: “Numai o viata traita pentru altii este o viata implinita”.

In acest sens, ADGA si-a definit o serie de Proiecte pe termen lung, constienta fiind ca implementarea acestor proiecte va fi dificila si de lunga durata, iar odata implementate, acestea vor necesita implicare continua din partea tuturor celor care rezoneaza cu filosofia ADGA.

Iata o descriere succinta a acestor proiecte:

A. Proiecte de conservare a istoriei Petrolului

1. Muzeul Petrolului Ploiesti
Plecand de la principiul conform caruia numai studiind cu atentie si veneratie trecutul vom sti să ne definim viitorul, ADGA va milita pe toate planurile, inclusiv prin abordarea autoritatilor locale, in incercarea de a impune crearea unui muzeu fotbalistic al Petrolului Ploiesti. Avand in dl. Razvan Fratila, Membru de Onoare al ADGA, o persoana nu numai foarte competenta in aspectele istorice si monografice ale echipei care a evoluat in 90 de ani de la Juventus Bucuresti la Petrolul Ploiesti ci si un activist al acestei idei, inclusiv in mediul jucatorilor si conducatorilor de club si al suporterilor, ADGA militeaza activ pentru colectarea a cat mai multe exponate de mare valoare sentimentala si crearea in paralel a cadrului legal pentru constituirea si utilarea unui Muzeu al Petrolului Ploiesti. Stim ca exista colectionari avand colectii private impresionante despre Petrolul Ploiesti, insa ADGA isi propune sa colecteze exponatele pentru a fi expuse liber viitorimii petroliste, intr-un mod educativ si firesc. Daca acesti colectionari privati vor intelege in timp importanta accesului neingradit al unui numar cat mai mare de petrolisti (consacrati sau in devenire) la incarcatura emotionala a exponatelor, ADGA ii va incuraja sa isi faca publice colectiile si sa le expune in ceea ce va deveni Muzeul Petrolului Ploiesti.

2. Monografia “Petrolul Ploiesti, Istorie si Traditie”
Autorul monografiei, dl. Razvan Fratila, este Membru de Onoare al ADGA. Efortul culegerii informatiilor (date si imagini), fie din presa vremii, fie direct de la cei care au faurit istoria Petrolului, si al procesarii acestor informatii, este intens si de lunga durata. ADGA s-a alaturat d-lui. Fratila in eforturile dumnealui si a sprijinit acest proiect din punct de vedere financiar, logistic, juridic, marketing si moral.

La 20 decembrie 2014 ADGA a organizat si promovat lansarea volumului al II-lea al monografiei, “Gloria”, in cadrul propriului eveniment de aniversare a unui an de existent a asociatiei.

3. Arhiva on-line de imagini referitoare la istoria Petrolului Ploiesti
In migaloasa munca de documentare a d-lui. Fratila in elaborarea Monografiei Petrolului, dumnealui a ajuns sa intre in posesia unui numar impresionant de fotografii (fie copiate din jurnale/reviste ale vremii, fie din arhivele personale ale “protagonistilor” istoriei Petrolului sau a urmasilor acestora) doar o parte a acestor fotografii putand fi prezentate in volumele ce compun Monografia “Petrolul Ploiesti, Istorie si Traditie”.

Fideli principiului de a conserva trecutul pentru ca generatiile viitoare sa il cunoasca cat mai in detaliu, ADGA itentioneaza sa organizeze aceasta arhiva pe criterii cronologice si tematice si sa o lanseze on-line, facilitand astfel accesul liber si neingradit al oricarui suporter la istoria si gloria petrolista. Pentru ca “Petrolul este al nostru!”

4. Memorialul Petrolistilor
Din momentul in care Juventus s-a nascut din ingemanarea legendarelor Triumf si Romcomit, la trecerea intre anii 1924 si 1925, in echipa ce avea sa se nasca atunci si care avea sa se transforme peste ani pana la icoana sufletului nostru, Petrolul Ploiesti, au luptat pentru culori, pentru onoare si pentru glorie, fie ca jucatori, fie ca tehnicieni sau conducatori, un numar impresionant de petrolisti… Care, urmand firul natural al existentei umane, intr-un final s-au retras la locul odihnei eterne.

Cativa dintre ei au ajuns legende in inimile suporterilor petrolisti, cum este de exemplu Ilie Oana, insa multi altii au contribuit sincer si onest la efortul colectiv de transformare a Petrolului Ploiesti in marea iubire de astazi, fara sa fii ramas in memoria colectiva. Iata de ce ADGA si-a propus sa faca un gest de reparatie morala pentru toti aceia care au luptat, intr-un moment sau altul al vietii lor, pentru un timp mai lung sau mai scurt, pentru culorile petroliste. In acest sens ADGA si-a propus sa constituie Memorialul Petrolistilor, sub forma unui sir de placi de marmura neagra, montate pe o latura a Stadionului Ilie Oana, pe care sa fie prezentati toti acesti eroi petrolisti trecuti la Cele Vesnice.

B. Proiecte sociale

1. Organizarea sabatorilor de Craciun pentru copii institutionalizati
Exista in judetul Prahova centre de plasament in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, in care sunt institutionalizati copii de diverse varste, ajunsi in dificultate, fie din cauza unor situatii familiale deosebite (familii destramate sau hotarari judecatoresti care impun institutionalizarea copilului respectiv), fie copii cu cerinte educationale special, aflati de asemenea in dificultate. ADGA, impreuna cu partenerul traditional al acestui Proiect, cotidianul “Telegrama” din Ploiesti, si-a propus ca in fiecare an sa aduca acestor copii bucuriile sarbatoririi Craciunului. Astfel:
– la 17 decembrie 2013 ADGA si “Telegrama”, impreuna cu Complexul de Servicii Comunitare “Raza de Soare” din Baicoi au organizat sarbatorirea Craciunului pentru un numar de 24 copii.
– la 20 decembrie 2014 ADGA si “Telegrama”, impreuna cu Centrul de Plasament Filipestii de Targ au organizat sarbatorirea Craciunului pentru un numar de 40 de copii.

2. Facilitarea accesului la meciurile de fotbal a suporterilor petrolisti
Pentru ca nu toti suporterii au posibilitatea sa isi poata procura un bilet pentru a-si urmari echipa favorita de pe stadion, ADGA a achizitionat 6 abonamente anuale si a decis sa ofere suporterilor, la fiecare meci disputat in Templul Petrolist, Stadionul Ilie Oana, un numar de 6 locuri gratuite, castigate in urma unor concursuri cu tematica petrolista desfasurate la Radio Prahova, care este partenerul ADGA pentru aceasta actiune. Astfel la fiecare meci desfasurat pe Ilie Oana, 6 suporteri fericiti ajung sa vada partida in sectorul ADGA si primesc cadou din partea asociatiei si o esarfa galben-albastra cu sigla ADGA.

C. Asistenta in activitatea curenta a Petrolului Ploiesti

1. Asistenta oferita unei grupe de juniori a Petrolului.
Pentru ca ADGA considera ca juniorii Petrolului reprezinta viitorul echipe, a decis sa se implice financiar si logistic la una din grupele de juniori a Petrolului. Acest proiect de amploare se afla in faza de evaluare a necesarului anual al unei astfel de grupe, urmand ca atunci cand evaluarea se va finaliza ADGA sa identifice caile concrete de a sustine financiar si logistic grupa de juniori respectiva.

2. Implicarea financiara la elaborarea coregrafiilor de tribuna
ADGA s-a implicat financiar la elaborarea unor coregrafii mai speciale si de o complexitate marita, cum a fost cea pregatita pentru aniversarea celor 90 de ani de existenta ai clubului.

ADGA isi manifesta in continuare disponibilitatea de a asista financiar astfel de initiative, in conditiile în care asociatia va avea certitudinea ca fondurile alocate vor fi folosite integral in scopul declarat de organizatorii acestor coregrafii.