Istoria

Cum am luat fiinta

ADGA s-a nascut din dor… Din dor de Petrolul! Dintr-o dragoste fierbinte pentru scutul galben-albastru si dintr-o sfasietoare departare de obiectul dragostei, de Ploiesti si de Romania. Aflati departe de tara, raspanditi prin mai toate colturile lumii, o mana de oameni pentru care Petrolul reprezinta icoana sfanta in suflet au simtit nevoia sa isi uneasca fortele pentru a constitui o Diaspora Galben-Albastra, care sa reprezinte o materializare a dragostei lor pentru Petrolul.

La 19 aprilie 2013, pe site-ul doarpetrolul.ro al comunitatii de suporteri petrolisti, Marin Marian (userul „krapoo2004”) lansa ideea constituirii unei comunitati galben-albastre a celor aflati departe de Templul fotbalului petrolist. Aflat peste ocean, in oraşul in care Nadia uimea in 1976 o lume întreaga cu talentul ei, ploiesteanul de bastina facea un apel la “gazarii” din intreaga lume. Mesajul sau, unul care avea sa gaseasca rapid ecou, suna astfel: “Sunt plecat din tara si nu pentru o perioda mica de timp! Am ales sa ma stabilesc in Canada si sa traiesc aici. Mi-ar placea sa dau si de alti petrolisti pe aici, sa putem vedea meciurile impreuna si sa ne bucuram de echipa! Deci cei care sunteti plecati din tara si vreti sa interactionati cu altii ca voi, scrieti aici locatia voastra! Incep eu: Canada, Montreal”

A doua zi, pe acelasi site, care pentru petrolistii din cele patru zari inseamnă a doua casa, Sorin Duta, un username reprezentand identitatea suporterului insusi, venea cu propunerea infiintarii unei asociatii care sa-i uneasca pe toti suporterii petrolisti aflati departe de casa. Cum noua entitate avea menirea sa-i reprezinte, propunea şi numele: Diaspora Galben Albastra.

Propunerea petrolistului (stabilit si el tot în Canada) nu avea sa treaca in derizoriu, iar dupa trei luni, la 21 iulie 2013, pe site-ul doarpetrolul.ro, cel care venise cu inteleapta idee avea sa deschida un topic nou, care purta chiar denumirea pe care o propusese in aprilie. Acest topic nou deschis a fost creuzetul in care s-a faurit in lunile urmatoare, prin idei lansate si discutate in mesaje succesive, ADGA, s-au dezvoltat principiile ei, s-au propus proiectele ce urmau sa fie realizate si au sporit numeric entuziastii printre diasporenii care au raspuns chemarii lui Marian si a lui Sorin.

Laurentiu Ilina (userul „Laurentiu1980”) anunta pe topicul Diaspora Galben Albastra deja deschis pe Forumul petrolist că se afla in tara pentru o perioadă mai indelungata si poate sa ajute cu demersurile pentru constituirea in mod legal a noii asociatii. Astfel, la exact cinci luni de la postarea initiala a lui Marin Marian, pe data de 19 septembrie 2013, Laurentiu se intalneste cu un avocat pentru depunerea actelor necesare. Cei 15 membri fondatori diasporeni, cu ajutorul si al altor doi petrolisti ploiesteni, depun a doua zi actele necesare infiintarii la Tribunalul Prahova.

In data de 22 septembrie 2013 se deschide o sectiune privata ADGA pe site-ul doarpetrolul.ro, care devine astfel prima “casa” a Asociatiei, prin bunavointa propietarului site-ului, Ionut Cocanu (userul „kr3bs”), caruia membri ADGA ii vor fi vesnic recunoscatori pentru a fi cea dintai gazda a Asociatiei.

In seara zilei de 30 noiembrie 2013, dupa 7 luni si jumatate de la exprimarea ideii, ADGA primeste in sfarsit „certificatul de nastere” iar in dimineata zilei de 1 decembrie 2013, chiar de Ziua Nationala a Romaniei (coincidenta sau destin), Comitetul Director al ADGA emite cel dintai comunicat, atestand astfel in mod oficial existenta si functionarea Asociatiei.

In perioada imediat urmatoare ADGA a avut ca obiectiv intarirea contingentului romanesc, in special al celui “Republican”, datorita faptului ca lucrarea ADGA necesita oameni de nadejde si de mare caracter in tara si în special in Ploiesti. Astfel, o “achizitie” onoranta pentru ADGA din cadrul comunitatii petroliste a fost Razvan Fratila, autorul monumentalei Monografii “Petrolul Ploiesti, Istorie si Traditie”, devenit Membru de Onoare al ADGA si varful de lance al Asociatiei in constituirea unui muzeu al Petrolului Ploiesti.

ADGA isi va continua in perioada imediat urmatoare, cu tenacitate si chibzuinta, marirea bazei de membri din comunitatea petrolista, atat din Ploiesti, cat si din tara si din diaspora, incercand sa integreze si mai multi oameni de isprava care sa rezoneze cu filosofia ADGA si care sa doreasca sa se implice activ in perpetuarea spiritului si mandriei petroliste.